En Reseguide för Tjeckien

Vad krävs för att resa till Tjeckien?

För att resa till Tjeckien från Sverige behöver du en giltig ID-handling, som exempelvis ett pass eller nationellt ID-kort. Vaccination rekommenderas inte som ett krav för att resa till Tjeckien. Det är dock alltid en god idé att kontrollera den senaste informationen om eventuella reserestriktioner och krav från både Tjeckiens regering och den svenska regeringen på respektive resesidor. Men idag den 4.02.23, när jag författar denna artikel, kan du resa till Tjeckien ovaccinerad.

Vart ligger Tjeckien?

Tjeckien är ett land i Central-Europa som gränsar till Polen, Tyskland, Österrike och Slovakien. Befolkningen i Tjeckien uppgår till ungefär 10,7 miljoner invånare. Landet är känt för sin historia, kultur och arkitektur, inklusive den världsberömda staden Prag.

Valuta Tjeckien

Valutan i Tjeckien är Tjeckiska kronor (CZK). Jämfört med andra europeiska städer är mat och dryck på restauranger relativt billigt, men framförallt i stora turistorter kan det bli dyrare. Men det finns fortfarande många billiga alternativ för boende, mat och transport.

Att göra i Tjeckien

Det finns många saker att göra i Tjeckien, inklusive:

  1. Besöka Prag, som är huvudstaden och en av Europas vackraste städer med många historiska sevärdheter, som Pragborgen, Tynkyrkan och Karlsbron.
  2. Utforska Tjeckiens natur, inklusive de Tjeckiska Kullarna, Sumava nationalparken och Böhmerwald.
  3. Prov smak på Tjeckisk mat och öl, som är känd för sin goda kvalitet och kraftfulla smaker.
  4. Utforska Tjeckiens kultur och historia genom att besöka museer och monument, som Tjeckiska nationalmuseet och Terezin.
  5. Gör utflykt till några av Tjeckiens många kurorter, som Karlovy Vary och Mariánské Lázně, som är kända för sina källor och spa.

Landet är också känt för sina pilsneröl och glasvaror, och är ett populärt resmål för turister som vill utforska den vackra arkitekturen och historien i landet. Landet är också hem för många kulturella evenemang och festivaler.

Resa till Tjeckien med Hund

Att resa till Tjeckien med en hund är en stor upplevelse. Tjeckien är ett land fyllt med historia och kultur och är också känt för att vara ett väldigt hundvänligt land.

Det finns många möjligheter till att ta med sig sin hund på resa till Tjeckien, men det är viktigt att först förstå vilka vacciner som är nödvändiga för att hunden ska få resa dit.

Vilka vacciner behöver hunden ha för att resa till Tjeckien?

För att få ta med din hund till Tjeckien behöver den ha vaccinerat mot rabies och parvo. Vaccinerna måste vara administrerade minst 21 dagar innan du anländer till Tjeckien.

Om din hund är äldre än tre månader kommer det också att krävas ett veterinärintyg som bevisar att din hund är frisk. Detta intyg måste vara utfärdat av en veterinär som är licensierad i landet där hunden är registrerad.

Är Tjeckien ett hundvänligt land?

När det gäller allmänna Hundvänlighet är Tjeckien ett utmärkt land att resa med hund. Det finns många offentliga platser i Tjeckien som är hundvänliga. Det finns olika parker och äventyrsplatser som är öppna för hundar och även vandringsleder som ger hundar en stor mängd olika upplevelser.

I Tjeckien finns det också ett brett utbud av olika hundförsäkringar och veterinärvård som kan hjälpa till att säkerställa att din hund får den bästa möjliga vården om något oväntat händer.

Finns det hotell som tillåter hundar ?

Det finns många hotell i Tjeckien som är väldigt hundvänliga. Det är vanligt att hotell tillåter hundar att bo med sina ägare, men det är viktigt att kontrollera innan du bokar ditt boende eftersom inte alla hotell tillåter att hundar bo på deras anläggningar.

Om du vill bo på ett hotell som är hundvänligt ska du kontrollera att de har separata in och utcheckningar för hundar och att de har ett hundområde där hundar kan promenera.

Tjeckien är ett fantastiskt land att resa med hund. Det finns många olika möjligheter, och det finns ett brett utbud av olika hundvänliga platser att uppleva.

Weekendresa till Tjeckien

Om du vill besöka Tjeckien för en weekendresa, finns det många fantastiska städer att upptäcka. Här är några av de mest populära destinationerna:

  • Prag: Upplev den historiska charmen och arkitekturen i den här vackra staden. Besök berömda sevärdheter som Tyn-kyrkan och Karlsbron, samt ta en promenad längs den livliga floden Moldau.
  • Cesky Krumlov: Dröm dig bort i den idylliska middelalderstaden med sina vackra hus, slott och torg. Strosa runt i de trånga gränderna, besök museer och kaféer, och njut av den otroliga utsikten över staden.
  • Brno: Upptäck den andra största staden i Tjeckien, känd för sin moderna arkitektur, goda mat och livliga nattliv. Besök berömda sevärdheter som Špilberk slott och Tjärna kvarteret.
  • Olomouc: Besök den historiska staden och upplev den mäktiga barockarkitekturen, inklusive Holy Trinity Column, en av de viktigaste turistattraktionerna i Tjeckien.

Oavsett vilken stad du väljer, kommer du att uppskatta Tjeckiens rika kultur, historia och skönhet.

Sammantaget är det värt  att besöka landet med en unik kultur och historia, och med rimliga priser jämfört med andra europeiska länder. Det är därmed ett bra val för budgetmedvetna resenärer som vill utforska Europa.

Andra resor

Det här är andra resor.