Kulturresa till Bryssel

Varför Bryssel ?

Bryssel är huvudstaden i Belgien och är känd för sin rika historia, kultur och arkitektur. Staden är också känd för att vara hem för EU:s huvudkontor och är därför ett viktigt politiskt centrum i Europa. En resa till Bryssel är en unik möjlighet att uppleva en stad med en mängd olika kulturer och influenser.

Grand Place i Bryssel

Det finns många saker att göra och se i Bryssel. En av de mest kända sevärdheterna i staden är Grand Place, eller Stora torget på svenska, som är en av de vackraste platserna i Europa. Torgets byggnader är exempel på gotisk arkitektur och är vackert dekorerade med guld och färgglada mosaiker. På torget finns också en mängd restauranger och barer där man kan njuta av belgisk mat och öl.

Atomium

Atomium i Bryssel
Atomium

Ett annat populärt mål i Bryssel är Atomium, en futuristisk byggnad som är en symbol för staden. Byggnaden är 102 meter hög och består av nio sfärerna som är förbundna med varandra med hjälp av stora metallrör. Det finns utsiktsplattformar i byggnaden där man kan ta en fantastisk utsikt över staden.

Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgique i Bryssel

Museerna i Bryssel är också värda ett besök. Det mest kända museet i staden är Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgique, som är ett av de största konstmuseerna i Europa. Museet har ett stort utbud av konstverk från medeltiden till det moderna samtid.

EUs Huvudkontor

För den som är intresserad av politik och EU är Bryssel också ett bra val. EU:s huvudkontor, Europeiska kommissionen och Europeiska rådet är belägna i staden. Varje år i maj håller EU-institutionerna i staden öppet hus för att fira Europadagen. Där kan lära dig mer om vad EU-institutionerna gör för dig och följa med på guidade visningar eller delta i debatter runt omkring temat Europa.

Belgisk mat och dryck

Belgiska Vafflor
Belgiska Vafflor

När det gäller mat och dryck, Bryssel erbjuder en mängd olika alternativ. Belgiska specialiteter som moules-frites (mussels and fries), belgiska våfflor och belgiska öl är ett måste att prova. Staden är också känd för sin goda choklad, så det är värt att besöka en av de många chokladaffärerna i staden. I Brygge finns det en av de bästa chokladaffärer i Belgien.

Att resa till Bryssel är en unik möjlighet att lära känna en ny stad och kultur, missar inte chansen och bok DIN drömresa till Belgiens huvudstad nu.