Ölresa till Bryssel

Om det finns en plats i världen där man kan få en fullständig upplevelse av belgisk ölkultur, så är det Bryssel. Staden är hem för många av de mest kända belgiska bryggerierna och erbjuder därför ett brett utbud av olika ölsorter. Det är därför staden är perfekt för en ölresa.

Belgisk öl

Bryggeri i Bryssel
Bryggeri i Bryssel

Lambic öl

En av de mest kända ölsorterna från Belgien är lambic, vilket är en spontanjäst öl som endast produceras i Bryssel och omgivningarna. Cantillon är en av de få bryggerierna som fortfarande gör ölen på traditionellt vis, med en jäsningstid på upp till tre år. Besökande kan ta en rundtur i bryggeriet och prova olika sorter av lambic-öl, vilket gör det till en måste under en ölresa.

Trappist öl

Belgien är också känt för sina trappist-öl, som är bryggda av munkar i kloster. Därför har Bryssel flera kloster som erbjuder besök och provningar. Abbaye Notre-Dame de Scourmont och Abbaye de la Cambre är exemplar på såna.

Bryggerier och Caféer i Bryssel

För den som är intresserad av att prova olika belgiska ölsorter, finns det många bryggerier och caféer att besöka i Bryssel. Delirium Café är ett välkänt ställe som erbjuder ett brett utbud av belgiska öl, inklusive många ovanliga och svårfunna sorter. Caféet har också en imponerande samling av ölflaskor, inklusive flera som är över 100 år gamla. Brussels Beer Project är ett annat modernt bryggeri. Bryggeriet använder sig av nya tekniker och ingredienser för att skapa innovativa ölsorter.

Olika sorters belgisk öl

Öl-Museet i Bryssel

För de som vill lära sig mer om belgisk ölhistoria och kultur, rekommenderar vi ett besök på Musée Bruxellois de la Gueuze. Museet är välkänt för sina utställningar om lambic-öl och dess historia i Bryssel.

En ölresa till Bryssel ger en unik chans att prova olika sorter av belgisk öl. Från traditionella lambic-öl till innovativa nya sorter. Det finns många bryggerier, caféer och museer att besöka för att lära sig mer om belgisk ölkultur och historia. Och med en mängd olika ölsorter att prova, är Bryssel en ölparadis för ölälskare.

Om du söker efter en annan resa till Belgien så kan jag verkligen rekommendera dig en resa till Brygge.