Ölresa till Prag

Varför just Prag ?

Först och främst bör du veta att Tjeckien är världens största konsumenter av öl per capita, vilket gör öl till en viktig del av den tjeckiska kultur. Det är därför det finns ett brett utbud av lokala bryggerier och ölhallar att besöka. Vilka det är ser du här. Prag är en av Europas mest berömda ölstäder, och det är ett måste för ölälskare att besöka den tjeckiska huvudstaden på en ölresa. Staden är hem för mer än 30 ölbryggerier och har en rik historia av ölbryggning som sträcker sig tillbaka ännu till medeltiden.

Prag åldersgräns alkohol

Det är viktigt att känna till åldersgränsen för alkohol i Prag. Det är olagligt för personer under 18 år att köpa, ta emot eller försöka få alkohol i Prag. För att köpa alkohol måste man vara 18 år eller äldre. Dock så finns det många i Tjeckien som dricker öl redan med 16 år.

Pilsner Urquell

Bryggeri i Prag
Bryggeri i Prag

En av de främsta anledningarna att besöka Prag på en ölresa är möjligheten att prova den berömda tjeckiska ölen Pilsner Urquell. Denna öl, som är känd för sin kristallklara färg och balanserade smak, bryggdes första gången i Prag 1842 och är fortfarande en av de mest populära ölen i Tjeckien, vilket gör att du kan dricka ölen i nästan alla restauranger i Prag.
En annan favorit för ölälskare är Budweiser Budvar, som också bryggs i Tjeckien. Denna öl har en mjuk och fyllig smak och är känd för sin höga kvalitet. Budweiser Budvar kan också provas på flera platser i Prag. 

Prova den bästa tjeckisk öl

För den som vill uppleva en traditionell ölupplevelse, finns det många pubar och krogar i Prag som serverar öl från fat, kallat „čepované pivo“ på tjeckiska. Dessa ställen erbjuder en autentisk upplevelse och möjlighet att prova olika typer av öl från lokala bryggerier. En av de mest kända ställena för detta är U Fleků, en av Prags äldsta pubar som har serverat öl sedan 1499.

Tjeckisk ölmuseet

Olika ölsorter i Prag
Olika ölsorter i Prag

För den som vill lära sig mer om ölbryggning och historien bakom Prags öl, finns det också möjligheten att delta i en öltur. Dessa turer ger en inblick i processen att brygga öl och historien bakom olika typer av öl. Om du vill heller besöka flera pubs och prova deras öl så kan jag rekommenderar dig detta tur, men om du vill veta mer om ölets bakgrund och ölets historia så rekommendera jag dig att köpa en biljett till ölmuseet.

Tjeckisk Mat och Öl

När det gäller mat och dryck är tjeckisk mat ofta fyllig och kryddstark, och är utmärkt att kombinera med öl. Det finns många restauranger som erbjuder en traditionell tjeckisk matupplevelse, där du kan prova delikatesser som „Pivní sýr“ (ölost) eller „Utopenci“ (en kokt korv inlagd i vinäger ) med ett glas kallt öl.

Bada i öl i Tjeckien

Bada i öl i Prag
Bada i öl i Prag

Nu kan du uppleva den ultimata avkopplingen i Prag på ett ölspa. Luta dig tillbaka och njut av den mjuka, värmande känslan av ölbadet medan du dricker en frisk och kyld öl. Denna unika upplevelse kombinerar det bästa av två världar – avkoppling och öl – för att ge dig en oförglömlig upplevelse i Prag. Detta är verkligen en aktivitet i Prag som man måste göra om man älskar öl.

Vilket Hotell i Prag?

Det finns många hotell att välja mellan i Prag, så det kan vara svårt att veta vilket som passar bäst. Här är några tips som kan hjälpa dig att hitta ett bra hotell för din ölresa till Prag:

1. Hotel U Medvidku:

Detta hotell ligger precis vid floden Vltava och erbjuder bekväma rum med modern inredning. Det har också ett eget mikrobryggeri på plats. Du kan alltså inte bara njuta av de bästa tjeckiska ölen, utan också se hur den bryggs.

2. Hotel U Prince:

Detta hotell ligger mitt i centrum av Prag. Detta gör att du har enkel tillgång till allt som staden har att erbjuda, inklusive de berömda slottet och gamla stadens torget. Hotellrummen är rymliga och bekväma med modern inredning och Wi-Fi-anslutning.

3. Hotel U Zlateho Stromu:

Detta hotell ligger precis intill en park med utsikt över floden Vltava. Hotellet erbjuder komfortabla rum med modern inredning samt gratis Wi-Fi-anslutning. Du kan ta en promenad genom parken, för att njuta av de natursköna vyerna samtidigt som du smuttar på det berömda tjeckiska ölet!

4. Grandior Hotel Prague:

Det här lyxiga hotellet ligger i centrum av Prag. Bara några minuter från gamla stadens torget, slottet och andra sevärdheter i staden. De rymliga rummen har modern inredning med gratis Wi-Fi samt en restaurang där du kan provsmaka olika typer av tjeckisk mat och drycker. Inklusive det berömda tjeckiska ölet!

Vädret i Prag

Vädret i Prag är varmt och soligt under sommaren och kallt och regnigt under vintern.

Under våren är det ofta fuktigt med en temperatur som ligger mellan 10-20 grader. Sommaren är vanligen varm, med temperaturer som oftast ligger mellan 25-30 grader. Under hösten har temperaturen en tendens att sjunka, men den ligger ofta mellan 8-17 grader. Vintermånaderna är de kallaste månaderna med temperaturer som ofta ligger mellan -2 till 6 grader. Det kan ibland bli mycket kallare, upp till -10 grader eller mer. Regn och snöfall är vanliga under vintermånaderna. Generellt sett har Prag ett tempererat klimat med milda vintrar och varma somrar, vilket gör att staden är ett populärt resmål för en ölresa hela året runt.

Tjeckisk likör

Tjeckisk likör har producerats i Tjeckien i flera hundra år. Den är gjord av färsk frukt som plommon, päron eller aprikoser, destillerat med socker och alkohol. Det finns olika typer av tjeckisk likör, som alla har sin egen unika smak.

Slivovice

Den mest populära typen av tjeckisk likör är slivovice, som har tillverkats sedan 1700-talet. Den är gjord från plommon och destillerad med honung och alkohol. Slivovice har en stark smak med toner av kryddor och frukt. Detta gör den till ett utmärkt alternativ för att skapa cocktails eller att dricka ren.

Becherovka

En annan typ av tjeckisk likör är Becherovka, som ofta anses vara den nationaldrycken i Tjeckien. Den är gjord från bland annat kryddor och växter, vilket ger den en unik smak som inte kan jämföras med någon annan dryck. Becherovka kan drickas både ren eller blandad med andra ingredienser för att skapa en cocktail.

Tjeckisk likör kan du njuta både varm och kall, men det vanligaste sättet att dricka den på är iskall för att uppskatta dess unika smaksensationer fullt ut. Oavsett om du letar efter en stark drink eller bara vill ha något lite annorlunda att njuta av på festen så borde du definitivt prova tjeckisk likör!

De bästa Club’s i Prag

Prag är känt som en av Europas mest populära partistäder. Det är hem till ett brett utbud av klubbar som spelar allt från elektronisk musik till pop. Om du letar efter några av Prags bästa klubbar är det här några som du inte bör missa.

Klubben Karlovy Lazne

är Europas största klubb och den är uppdelad i fem separata dansgolv. Varje dansgolv har en egen stil och atmosfär, vilket gör att det finns något för alla. Här kan du dansa till allt från techno till hip hop.

La Loca

En annan populär klubb är La Loca. Det är ett mycket populärt ställe bland Prags unga människor. Det har en mycket social atmosfär och det är inte ovanligt att träffa nya vänner här. Musiken är en mix av pop, hip-hop och dansgolv.

Radost FX

För de som är ute efter något lite mer exklusivt, är Radost FX ett bra val. Det är en av Prags mest populära nattklubbar som har en stilren inredning och några av de bästa DJ:s i staden. Det spelar allt från house till techno.

Chapeau Rouge

Om du letar efter en mer avslappnad klubb är Chapeau Rouge ett bra ställe att besöka. Det är ett välkänt ställe bland Prags lokalbefolkning och det spelar lite lugnare musik, som rock och alternativ. Det är också känt för sina levande konserter.

Det finns många andra klubbar att välja mellan i Prag, men dessa är ett utmärkt utgångspunkt om du letar efter de bästa klubbarna i staden. Det finns något för alla, så välj den som passar dig bäst och ha kul!

Letar du efter en souvenir?

Då kan jag rekommendera dig att köpa böhmiskt glas.
Böhmiskt glas är ett konstverk av glas som skapats i det historiska området i Böhmen, ett område som är känt för sitt långa historiska glasarv. Böhmiskt glas har skapats under de senaste tre århundradena och är särskilt känt för sin höga kvalitet och vackra design. Det böhmiska glaset blir producerad med uppmärksamhet på detaljerna och med hög precision.

För att producera böhmiskt glas används blåsmetoder som man använder, för att skapa vackra och unika former. Dessa produkter har färger som är ljusa och levande, och de är vanligtvis försedda med reliefer eller dekorationer som ger dem en unik textur.

Böhmiskt glas är ett bra val för att skapa en elegant och stilren inredning. Det är inte bara vackert att se på, utan det är också lätt att ta hand om. Böhmiskt glas är gjort av högkvalitativt glas som är beständigt mot repor och skador.

Om du letar efter en speciell och unik gåva, är böhmiskt glas ett utmärkt val. Det är en vacker och exklusiv gåva som kommer att imponera på mottagaren. Det är en livslång investering som kommer att behålla sitt värde över tid. Böhmiskt glas är inte bara utmärkt för inredning eller som gåva, det är också ett bra val för konstälskare. Det är ofta skapat av välrenommerade konstnärer som skapat vackra och unika verk.

Sammanfattningsvis är böhmiskt glas ett vackert glasarv med en lång historia. Det är ett utmärkt val för inredning, gåvor och samlande. Om du letar efter en vacker och exklusiv souvenir, bör du definitivt överväga att köpa böhmiskt glas.

Prag eller Amsterdam?


Amsterdam och Prag är båda vackra städer att besöka, men de erbjuder mycket olika upplevelser. Prag är en mer historisk stad, med ett rikt kulturliv och utmärkta arkitektoniska sevärdheter. Amsterdam, å andra sidan, är mest känt för sitt liberala kulturutbud, som inkluderar många museer, teatrar och utomhusmarknader. Prag är även billigare att resa till än Amsterdam, vilket gör det till en mer budgetvänlig destinations val. Sammantaget är Prag ett bättre val än Amsterdam för en kul och prisvärd semester.

Sammantaget är Prag en fantastisk destination för en ölresa. Möjligheten att prova den berömda tjeckiska ölen Pilsner Urquell och Budweiser Budvar, uppleva traditionella pubar och krogar, och lära sig mer om ölbryggning gör det till en oförglömlig upplevelse.

Allt du behöver veta

Vad kostar en weekend i Prag?

Det är svårt att säga exakt vad en weekend i Prag kommer att kosta eftersom det beror på många faktorer såsom boende, mat, transport och aktiviteter. Men generellt sett kan man räkna med att en budgetvänlig weekend i Prag kostar omkring 4 000 – 8 000 kronor för en person, inklusive boende, mat och transport. Men om du vill bo på mer exklusiva hotell och äta på finare restauranger kan kostnaden bli högre.

Hur mycket kostar en öl i Prag?

En öl utanför centrum kostar runt 25 CZK men i hjärtat av staden upp till 80 CZK vilket motsvara ca. 12 – 38 SEK. Dock variera priset för en öl i Prag kan kraftigt beroende på var du befinner dig. Utanför centrum är det vanligt att hitta billigare alternativ, medan öl i hjärtat av staden, särskilt på mer centrala och turistiska platser, kan kosta mycket mer.

När är det billigast att åka till Prag?

Det billigaste tidsperioden att besöka Prag brukar vara mellan november och mars, då det är lågsäsong och därmed lägre priser på boende, mat och aktiviteter. Prag är också kallare och mindre turistiskt under denna tidsperiod, så det är ett bra val för de som letar efter en mer lokal upplevelse.

Måste man ha kontanter i Prag?

Nej, du behöver inte ha kontanter i Prag. De flesta ställen, inklusive butiker, restauranger och caféer, accepterar betalning med kort. Det är vanligt att använda kredit- eller betalkort som Mastercard eller Visa. Men det är alltid en god idé att ha lite kontanter på dig, eftersom vissa mindre butiker och marknader kan acceptera endast kontanter. Det är också en bra idé att ha några tjeckiska krona till hands för mindre inköp och eventuella avgifter som t.ex. toalettbesök.

Hur mycket Dricksar man i Tjeckien?

Det är vanligt att lämna en liten dricks på cirka 10-15% av totalbeloppet när man besöker restauranger eller caféer i Tjeckien. Dricks är inte inkluderat i notan och är en viktig del av den tjeckiska serviceindustrin. Du kan lämna dricks direkt på bordet eller till och med lägga till det på kortbetalningen.

Kan man betala med euro i Prag?

På vissa ställen i Prag, särskilt de som riktar sig till turister, kan man betala med euro, men det är inte en allmän praxis. Valutan som används i Tjeckien är tjeckiska krona (CZK). Växelkursen för euro till CZK kan variera, så det är lämpligt att kontrollera den aktuella växelkursen.